Acupunctuurbehandeling bij Kanker

acupuncture bij kanker

Acupunctuurbehandeling bij kanker

Er is op dit moment geen bewijs dat acupunctuur kanker zelf kan behandelen. Als een aanvullende therapie voor mensen met kanker, is het sterkste bewijs voor acupunctuur het verlichten van misselijkheid en braken veroorzaakt door chemotherapie. Verschillende studies hebben aangetoond dat acupunctuur het meest nuttig is voor het verlichten van acute braken na chemotherapie. Acupressuur werkt het beste bij acute misselijkheid.

Medisch onderzoek toont aan dat acupunctuur werkt door het stimuleren van zenuwen. Het geeft de natuurlijke morfine-achtige stoffen (endorfines) in het ruggenmerg en de hersenen vrij. Dit verlicht de pijn. Acupunctuur geeft ook serotonine vrij. Serotonine is een pijnstiller die een gevoel van welzijn kan bevorderen. Het vrijkomen van deze stoffen kan kankersymptomen verminderen.

Veelvoorkomende bijwerkingen van chemotherapie en radiotherapie (bestraling) waarbij acupunctuur behulpzaam kan zijn: vermoeidheid, neuropathie in handen en voeten, temperatuurontregeling (het steeds koud hebben), een brandend gevoel aan de voetzolen, handpalmen of tong en haaruitval.

Wil je meer weten hoe acupunctuur je kan ondersteunen tijdens de behandeling van kanker? Neem dan gerust contact met mij op!

Acupunctuur bij KankerHoe acupunctuur kan helpen tijdens de behandeling van kanker

Bij de behandeling van kankersymptomen en bijwerkingen van reguliere kankerbehandeling zullen veel therapeuten naast acupunctuur ook andere disciplines van de TCG toepassen. Bijvoorbeeld de massagevormen tuina en shiatsu, om energie op te bouwen of moxa om vastzittend weefsel weer soepel te maken, de doorbloeding op gang te helpen en daarmee de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen aan cellen te herstellen.

Het onderzoek naar acupunctuur voor kanker richt zich op de behandeling van :

  • chemotherapie gerelateerde ziekte
  • vermoeidheid
  • leed
  • angst en stress
  • depressie en stemmingswisselingen
  • kwaliteit van leven
  • opvliegers

De meeste studies tonen aan dat acupunctuur beter is dan helemaal geen behandeling. En dat het net zo goed of beter is dan de standaardbehandeling voor deze symptomen en bijwerkingen.

Referenties :

Acupuncture.org.uk

Kanker-Actueel.nl

De bijwerkingen bestrijden bij kankerbehandeling? Neem dan gerust contact met mij op!

Bmouzo Acupunctuur Amersfoort

Luttenberg 66

3825 EG Amersfoort

E-mail: info@bmouzoacupunctuur.nl

Telefoonnummer: 033-2010277

Maandag tot/met Vrijdag

van 09:00 to 17:00

Aangesloten bij:

Zhong - Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde.
Kab Koepel ALTERNATIEVE BEHANDELWIJZEN