Moxa

Wat is Moxa en wanneer wordt het toegepast

Moxa Behandeling

Wat is Moxa

Moxa therapie  is een oud onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. Moxa ofwel bijvoetkruid (artemisia vulgaris) heeft een verwarmende werking. Dit kruid kan op verschillende manieren toegepast worden. Het ruwe kruid kan in torentjes op de huid geplaatst worden, een sigaar van moxa kan boven de huid of tegen een acupunctuurnaald gehouden worden of een lamp met dezelfde verwarmende eigenschappen wordt geplaatst om het lichaam te verwarmen.

Dit is dus een aanvulling op een acupunctuurbehandeling.  Moxa  wordt gebruikt om de acupunctuurpunten te verwarmen.  De warmte van de moxa dringt diep door tot in de acupunctuurpunten en zal daar de energiestroom ofwel Qi  stimuleren. In onze praktijk wordt deze behandeling uitgevoerd d.m.v. de nieuwste methode uit China, een Bio-Spectraal apparaat.
De toepassing hangt af van de aard van de klacht. Met name bij klachten waar een vorm van koude, leegte of blokkade naar voren komt,  bij ernstige vermoeidheid, blessures (kneuzingen en verstuikingen) en gewrichtspijnen kan moxa een heilzame werking hebben.

Er is nog een heel belangrijke toepassing van moxa therapie: een stuitligging. Voorwaarde is dat de verloskundige of gynaecoloog heeft geconstateerd dat het kindje nog voldoende ruimte heeft om te draaien en nog niet is ingedaald. In de praktijk blijkt dit het meest succesvol tussen de 35ste en 38ste zwangerschapsweek.

Wilt u meer weten over Moxa en de effecten hiervan? Neem dan gerust contact met mij op!

Over de geschiedenis van Moxa?

Therapeuten beschouwen moxibustion vorral effectief bij de behandeling van chronische problemen, “verminderde conditie” (zwakheid) en gerontologie. Bian Que (circa 500 voor Christus), een van de bekendste dokters uit de Chinese oudheid en de eerste specialist in moxibustion, besprakt de voordelen van moxa boven acupunctuur in zijn klassieke werk. Hij bevestigde dat moxa nieuwe energie aan het lichaam zou kunnen toevoegen en zowel condities als een overschot als een tekort aan energie kon behandelen.

Een studie gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association in 1998 wees uit de foetus in een goede positie draaide na een behandeling via moxibustion op het acupunctuurpunt van de blaas meridiaan. Andere studies hebben aangetoond dat moxibustion de bewegingen van de foetus bij zwangere vrouwen verhoogt en de symptomen van menstruaal krampen verminderen wanneer het gebruikt wordt samen met traditionele acupunctuur.

Er wordt ook beweerd dat moxibustion helpt tegen koude en vocht in het lichaam. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat Bijvoet acteert als een “emmenagogue” (kruiden waarvan wordt gezegd dat ze de bloedsomloop stimuleren in het bekkengebied en de baarmoeder).

Moxibustion zou niet moeten worden gebruikt op iemand met een diagnose van te veel interne hitte. Brandende moxa produceert ook veel rook en een scherpe geur. Patiënten met ademhalingsproblemen zullen misschien aan hun therapeut vragen om rookvrije moxa stokken te gebruiken als een alternatief. Een deskundige kan patiënten in deze kwesties adviseren.

Acupunctuur Amersfoort

"Al meer dan 9 maanden had ik last van een tenniselleboog, na diverse onsuccesvolle fysiotherapie behandelingen te hebben gehad

kwam ik in contact met Betty. Zij heeft naast een acupunctuurbehandeling ook Moxa toegepast bij mijn elleboog. Na maar 3 behandelingen waren

al mijn klachten verdwenen"

 

Jetske Velderman

Wilt u meer weten over Moxa en de effecten hiervan? Neem dan gerust contact met mij op!

Bmouzo Acupunctuur Amersfoort

Luttenberg 66

3825 EG Amersfoort

E-mail: info@bmouzoacupunctuur.nl

Telefoonnummer: 033-2010277

Maandag tot/met Vrijdag

van 09:00 to 17:00

Aangesloten bij:

Zhong - Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde.
Kab Koepel ALTERNATIEVE BEHANDELWIJZEN