Acupunctuur als hulp bij Allergieën en Hooikoorts

Acupunctuur Allergieën en Hooikoorts

Acupunctuurbehandeling bij Allergieën en Hooikoorts

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt seizoensgebonden allergieën, evenals astma en sinusitis, als ademhalingsziekten die effectief kunnen worden geholpen met acupunctuur.

Acupunctuur kan uw allergiesymptomen minimaliseren of voorkomen.

Een allergie is een overmatige reactie van het immuunsysteem op een stof die normaal gesproken onschadelijk is. Een dergelijke stof wordt een "allergeen" genoemd. De belangrijkste allergenen zijn stuifmeel, ragweed, stof, mijten, huisdierhaar en bepaalde chemische producten.

Allergieën zijn vaak seizoensgebonden, maar kunnen ook het hele jaar door aanwezig zijn. Hoewel ze verschillende mensen op verschillende manieren treffen, zijn er ook typische symptomen:

  • jeukende en/of rode ogen
  • jeukerig gehemelte
  • jeukende en loopneus
  • niezen en neusverstopping (allergische rinitis)
  • ademhalingsproblemen

Deze symptomen kunnen gepaard gaan met hoofdpijn, sinusitis of huiduitslag.

Wil je meer weten hoe acupunctuur je kan ondersteunen bij allergieën of hooikoorts? Neem dan gerust contact met mij op!

Acupunctuur bij de overgang

Acupunctuur en Hooikoorts

Wetenschappelijke studies zijn het er nu over eens dat acupunctuur een positieve impact heeft op het zenuwstelsel en het immuunsysteem. De moderne wetenschap erkent dat acupunctuur inwerkt op het zenuwstelsel en het immuunsysteem door het bevorderen van reguleren mechanismen en het transport van stoffen die inwerken op de inflammatoire, histamine en immuunrespons (IgE). In 2015 noemde het Otorhinolaryngologie Head Neck Surgery Journal acupunctuur als een aanbeveling voor een geldige niet-farmacologische behandeling van allergische rhinitis.

In de Annals of Internal Medicine is een onderzoek gepubliceerd over de werkzaamheid van acupunctuur en hooikoorts.

 

Hoe werk acupunctuur bij Allergieën en Hooikoorts?

In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM), een allergische reactie is een manifestatie van de moeilijkheid van het lichaam om zich aan de omgeving aan te passen. Daarom behandelen we de allergische persoon, niet de allergieën. Volgens het concept van het meridianen systeem en hun functies in TCM zijn zwakke punten van het "Meridiaan van de Long" (*) of "meridiaan van de Lever" (*) bevorderlijk voor deze allergische reacties.

Het "Meridiaan van de Long" is het eerste orgaan dat in contact komt met allergenen. In een verzwakte toestand is het kwetsbaar voor deze stoffen. Het "Meridiaan van de Lever" helpt het lichaam zich aan te passen aan zijn omgeving. Als het lichaam zich in gevaar voelt zal een overdreven reactie op allergenen en het optreden van de hierboven beschreven symptomen optreden.

Andere meridianen kunnen ook de symptomen beïnvloeden (milt en nier). Na beoordeling van uw acupuncturist kunt u de klinische patronen uitleggen volgens de TCM-principes.

__________________________________

(*) terminologie van de traditionele Chinese geneeskunde. Het vertegenwoordigt niet alleen het orgaan, maar ook een complex systeem. Het Systeem van de Long impliceert bijvoorbeeld een veel groter concept dan de longen zelf. Het gaat om het ademhalingssysteem, de huid, het slijmvlies, enz. Om meer te weten te komen over de TCM-terminologie, neem contact op met een acupuncturist.

 

Ook van die vervelende hooikoorts afkomen? Neem dan gerust contact met mij op!

Acupunctuur bij hooikoorts

Wat kun je zelf doen

De vervelende acute symptomen van hooikoorts – het niesen, de jeuken aan de ogen, het opzwellen van de slijmvliezen en de loopneus – worden in de Chinese geneeskunde beschreven als overeenkomend met een externe Wind. Daarom richt zich de symptoombehandeling op het uitleiden van die Wind.

Zo kan Chinese chrysantenthee, Ju Hua ofwel chrysanthemi morifolii, verlichting geven. Het kruid is zowel als thee te drinken als in een kompres direct op de ogen te leggen.

Vooral in het zuiden van China is thee van chrysantenbloemen erg geliefd. De stralend gele bloemen worden als kruidenmedicijn toegepast, vanwege hun koelende, bitterzoete werking bij ontstekingen, zwellingen en roodheid in het neus- en halsgebied. Je neemt ze ook wel bij koorts, hoofdpijn en duizelingen. De bloemen gaan bij (kort) koken open en smaken goed.

Voor het maken van een kompres doe je een paar gedroogde bloemen in een papieren theezakje. Giet daar kokend water op en laat het enige minuten trekken. Het theezakje met de bloemen haal je uit het water en laat het afkoelen totdat het lauwwarm en goed te verdragen is. Dan leg je het enige tijd op de ogen.

De thee zelf drink je een paar maal per dag, eventueel met een klein beetje zoetmiddel erin (niet teveel!), om de werking van binnenuit te bewerkstelligen.

Bmouzo Acupunctuur Amersfoort

Luttenberg 66

3825 EG Amersfoort

E-mail: info@bmouzoacupunctuur.nl

Telefoonnummer: 033-2010277

Maandag tot/met Vrijdag

van 09:00 to 17:00

Aangesloten bij:

Zhong - Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde.
Kab Koepel ALTERNATIEVE BEHANDELWIJZEN